Tiroid bezi boynun ön tarafında, adem elması denen kıkırdak çıkıntının altında ve nefes borusunun önünde yer alan kelebek şeklinde, yaklaşık 15-20 gr. ağırlığında bir salgı bezidir.
Tiroid bezinden T3 ve T4 olarak adlandırılan tiroid hormonları salgılanır. Bu hormonların en önemli görevi vücudun metabolizmasını düzenlemektir. Başka bir deyişle vücudun herhangi bir bölümünde yapılan işin hızını düzenler. Metabolizma aldığımız besinlerin enerjiye dönüştürülmesi ve bu enerjinin kalori olarak tüketilmesidir. Metabolizmanız yeterince çalışıyorsa, aldığınız besinler kolayca enerjiye dönüştürülür ve bu enerji eksiksiz olarak yakılır. Bunun aksine metabolik hızınız yavaş çalışıyorsa besinleri enerjiye ve kaloriye dönüştürme kapasiteniz azalır. Bunun sonucunda ise; fazla kaloriler yakılamaz, yağlar depolanır ve kilo artışı görülür. Tiroid hormonu hemen her organı etkilemektedir:
TİROİD BEZİ HASTALIKLARI
Tiroid bezi hastalıklarını genel olarak iki başlık altında inceleyebiliriz:
Tiroid Bezinin Fonksiyon Bozuklukları:
Tiroid Bezinin Yapısal Bozuklukları:
İyot Neden Önemli?
İyot, tiroid hormonu üretiminde, fetüsün ve bebeğin gelişiminde temel unsurdur ve yaşamın tüm evrelerinde sağlık açısından vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Vücutlarımız iyot üretemediğinden, sağlıklı bir beslenmeyle düzenli olarak tedarik edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bir raporuna göre, iyot eksikliği dünya genelinde yaklaşık 54 ülkede görülmektedir.
İyot, tiroksin (T4) ve triiyodotironini (T3) içeren tiroid hormonlarının üretiminde anahtar bileşendir. Tiroid hormonları, vücudun enerjiyi optimum şekilde kullanmasına, sıcak kalmasına ve beynin, kalbin, kasların ve diğer organların gerektiği gibi çalışmaya devam etmesine yardımcı olur. Tiroid hormonları ve dolayısıyla iyot, fetüsün büyümesi, kemiklerin olgunlaşması ve beyin gelişimi açısından zorunludur. WHO'ya göre, yetersiz iyot alımı, zekâ geriliğinin en yaygın önlenebilir nedenidir.
Neredeyse tüm ülkelerde tuz kaynağına iyot eklenmesine yönelik küresel bir kampanya, bugün ailelerin tahminen %68'inde iyotlu tuz kullanımıyla sonuçlanmıştır. Bu kampanya öncesinde, 2005 yılında 2 milyar insanda guatr gelişeceği tahmin edilirken bu rakam 0,7 milyar olarak gerçekleşmiş ve böylece 1,3 milyar insan bu hastalıktan kurtarılmıştır. Buna rağmen, dünya nüfusunun yaklaşık %40'ı iyot eksikliği riski taşımaya devam etmektedir.
Kimler Risk Altında?
Tiroid fonksiyon bozukluğu tüm dünyada, özellikle kadınlarda çok yaygındır. Neden kadınların erkeklere göre daha büyük risk altında olduğu tam olarak bilinmemektedir ancak kadınlarda tiroid sorunları yaşama ihtimalinin daha yüksek olmasının yanı sıra, bu tür sorunlar daha erken yaşta ortaya çıkar. Hipotiroidi (tiroid bezinin yetersiz çalışması) ve hipertiroidi (tiroid bezinin fazla çalışması) anlamına gelir. Tiroid hastalarının çoğu ötiroiddir (tiroid bezinin normal çalışması). Kadınların yaşamındaki belirli dönemler onları tiroid sorunlarına karşı daha duyarlı hale getirir. Bunlar yakın zamanda doğurmuş olmak ve menopoz sırasında ortaya çıkan hormonal değişikliklerdir.
Cinsiyetinizden bağımsız olarak, aşağıdaki durumlarda sizde artmış tiroid fonksiyon bozukluğu riski söz konusudur:
Dilerseniz sizinle doğrudan iletişime geçebileceğimiz bilgileri ve görüşmek istediğiniz konuyu bizimle paylaşın, en kısa sürede biz size ulaşalım.
444 68 18 info@wellpointevdebakim.com